Porumbelul este un simbol inca din Antichitate, egiptenii il considerau simbol al pacii si inocentei, chinezii un simbol al longevitatii si eternitatii, pentru greco-romani porumbelul alb a reprezentat dragostea si devotamentul.
Se credea de altfel ca porumbeii indeplineau slujba de oracol in templul lui Jupiter, in care el raspundea prin gura lor. Arabii vad in aceasta pasare un mesager al iubirii, al pacii si al norocului, al fidelitatii dintre mire si mireasa. Evreii spuneau ca porumbeii si turturelele sunt pasarile cele mai prigonite, si de aceea sant demne de altar, pentru ca-i mai bine sa fii prigonit decat prigonitor. In ebraica porumbel se zice tore, ce aminteste de Torah, care este insasi Biblia evreilor, carte sacra, origine a oricarei revelatii.
Porumbelul a fost pasarea aleasa dintre toate animalele pamantului si trimisa de Noe, ca mesager iar pasarea s-a intors cu o crenguta de maslin care semnifica faptul ca apa potopului s-a retras. Porumbelul devine si un simbol mistic potopului biblic, si cu rolul jucat de aceasta pasare in vestirea pacii si a vremii bune, precum si a pamanturilor noi, ivite din ape. Simbolul inocentei si al puritatii, porumbelul este una dintre formele pe care le-a luat Duh Sfant cand s-a aratatla botezul lui Iisus in Iordan. Din Evanghelia lui Ioan aflam ca:
“Am vazut cerurile deschizandu-se si pe Sfantul Duh coborand din cer in chip de
porumbel”.
Porumbeii devin astfel un simbol al loialitatii, fidelitatii si iubirii. Ei reprezinta iubirea si uniunea celor doi miri si adauga inca un moment de neuitat ceremoniei de nunta. Eliberarea porumbeilor este asemenea unei urari pe care intreaga suflare preznta la nunta o face mirilor, si anume sa se iubeasca si sa ramana impreuna toata
viata.Se mai spune ca porumbelul isi smulge penele ca sa faca cuibul mai moale pentru puii sai; porumbelul straluceste cand se inalta spre cer si zboara totdeauna cu o aripa stransa ca sa nu oboseasca prea tare.
Porumbelul-simbol al Duhului Sfant
Singura infatisare trupeasca a Duhului Sfant ce-a fost data vreodata oamenilor s-o vada a avut loc la Iordan, cu ocazia botezului in apa a Domnului Isus Hristos cand Duhul Sfant s-a coborat peste El ca un porumbel. Porumbelul prezinta cateva particularitati. Porumbelul prin infatisarea sa exprima gingasia; el este simbolul nevinovatiei, blandetii, a bunatatii, a curatiei si a pacii. Primul act pe care l-a indeplinit porumbelul in istoria biblica a fost in timpul potopului lui Noe. Noe a dat drumul porumbelului sa aduca vestea daca apele s-au retras de pe pamant. Tot asa si Duhul Sfant aduce oamenilor vestea buna ca pacatul a fost ispasit prin jertfa Domnului Isus Hristos si ca mania lui Dumnezeu a luat sfarsit. El coboara asupra noastra ca sa ne impartasaeasca din calitatile Sale divine.
Porumbelul este fara rautate si Domnul Isus ne indeamna sa fim si noi la fel. Porumbelul nu are fiere. Oameni de stiinta afirma ca, acest organ fabrica o substanta amaruie, care este pricina amaraciunilor firii omenesti. Duhul Sfant rodeste in viata copiilor lui Dumnezeu numai blandete. “Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru”.
– ne indeamna apostolul Pavel.
Hrana porumbelului: Pentru doua caracteristici el a fost trecut intre pasarile curate enumerate de Vechiul Testament:
- pentru ca poate zbura, si
- pentru ca nu este carnivor.
Duhul Sfant transforma gusturile noastre si preferintele noastre, ajutandu-ne sa facem deosebire intre lucrurile placute lui Dumnezeu si cele neplacute. El toarna in sufletele noastre dragostea si curatiea.Zborul porumbelului este semnificativ. El nu sta pe loc, ci se misca continuu. Tot asa una din caracteristicile Duhului Sfant este miscarea, lucrarea Lui nu este statica. Este semnificativfa in acest sens, expresia biblica, care spune: “Oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant” . Duhul Sfant este supranumit Mangaietorul, pentru ca unul din serviciile Sale este de a mangaia, de a alina, de a linisti. Porumbelul mai are o insusire aleasa, ii place sa locuiasca impreuna cu cati mai multi semeni de ai sai. Duhul sfant iubeste unitatea credinciosilor, lucrand la cimentarea ei. El ramane cu noi , ca prin partasia Lui , sa ne intareasca legatura, unitatea si dragostea frateasca.
Porumbelul, sau Columba palumbus, este cea mai larg raspandita pasare din Europa. Exista o lunga istorie a relatiilor dintre om si porumbel, de la simbolistica legata de aceasta pasare, la utilitatea porumbeilor voiajori. Exista mai multe rase de porumbei, obtinute prin incrucisarea unor exemplare din aceeasi specie. Stiinta si pasiunea de a creste porumbei se numeste columbofilie. In aceasta sectiune vom gasi detalii despre aceste pasari atat de apreciate si cum putem sa le oferim porumbeilor crescuti in captivitate conditii optime de viata.
Capacitatile cognitive ale porumbelului
Porumbeii au fost supusi la mai multe experimente de psihologie comparativa, care au inclus studii ce au vizat capacitatea de perceptie a animalului. Printre concluziile trase, in urma diverselor studii, se numara faptul ca porumbeii pot fi invatati sa indeplineasca actiuni relativ complexe. De asemenea, aceste pasari sunt capabile de o atentie distributiva foarte buna. Porumbeii pot face diferenta intre alte exemplare din aceeasi specie. Un porumbel isi poate aminti un numar impresionant de imagini individuale, pentru perioade foarte lungi. Fata de alte specii de pasari, care, de asemenea, calatoresc mult, in timpul migratiei, pe aceleasi trasee si in fiecare an, porumbelul isi poate modifica ruta, de multe ori, atunci cand zboara spre o destinatie.
O serie de teste, de data recenta, au demostrat ca porumbelul se poate recunoaste in prezenta propriei reprezentari. Oamenii de stiinta de la Universitatea Keio, din Japonia, au aratat ca porumbeii sunt capabili sa se recunoasca in imagini filmate cu o intarziere de 5-7 secunde. Astfel s-a demonstrat ca porumbeii au o abilitate de auto-recunoastere mai mare decat a copiilor de 3 ani, care se pot recunoaste in inregistrari de maxim 2 secunde intarziere. Pe langa testul cu imagini inregistrate, porumbeii au fost suputi si la "testul oglinzii", in care si-au recunoscut propria imagine. Aceasta capacitate, de auto-percepere, a fost sesizata la foarte putine animale, ca cimpanzeii, delfinii sau elefantii. Cercetatorii japonezi au afirmat ca o astfel de proba a inteligentei, precum auto-recunoasterea, nu este limitata doar la animale cu un creier mare.
Intr-un faimos articol din 1995, profesorul Shigeru Watanabe, de la acceasi universitate japoneza, a descris un experiment care demonstra ca porumbeii pot fi invatati sa faca diferenta intre constructii grafice asemanatoare. Astfel, echipa condusa de Watanabe a reusit sa invete un numar de porumbei sa distinga intre picturile lui Pablo Picasso si cele ale lui Claude Monet. Mai intai, pasarile au fost antrenate cu un set limitat de picturi. Cand ii era afisat un tablou de Picasso, porumbelul putea obtine mancare, dand din cioc. In cazul in care porumbelului ii era aratat un tablou de Monet, chiar daca dadea din cioc, pasarea nu primea nimic. Dupa o perioada, porumbeii nu mai cereau mancare decat in cazul in care le era aratat un tablou de Picasso. Oamenii de stiinta au inceput sa arate pasarilor si picturi, ale celor doi mari artisti, pe care nu le mai vazusera, dar raspunsul porumbeilor a ramas la fel de discriminatoriu. In cele din urma, porumbeii reuseau sa faca diferenta dintre picturi care apartineau impresionismului (reprezentat de Monet) si cele ale Cubismului (Picasso), chiar si atunci cand tablourile nici nu mai apartineau celor doi artisti. "Aceste observatii sugereaza faptul ca functiile vizuale ale porumbelului sunt comparabile cu cele ale omului. Atat porumbeii cat si oamenii evalueaza caracteristici multiple ale unui obiect, ca particulare combinatii de culori sau modele, atunci cand fac o judecata cu privire la acel obiect", a declarat profesorul Watanabe.
Experimente similare au aratat ca porumbeii pot face diferenta intre o fotografie in care exista oameni si una in care sunt prezente alte obiecte. Chiar daca aceste probe, la care au fost supusi porumbeii, par simple pentru oameni, ele sunt concludente in ceea ce priveste studiul inteligentei porumbeilor. Desi aceasta teorie nu a fost ferita de critici, exista totusi indicii clare, din concluziile experimentelor, ca porumbeii sunt capabili sa gandeasca prin concepte si creand categorii.
Porumbei....simbol al iubirii!
Simbol
Columba Patefacta
Pliniu spunea,
Apuleius,
Elianus,
Asirienii,
Pliniu,
Fidelitatea,
Origene,
Sfantul Ciprian,
Sfantul Vasile,
Biblia,
Homer, Ovidiu si Virgiliu,
Psalmul 55,
Evreii,
Epifanie,
Simbol
Conform unei credinte populare, porumbeii isi aleg perechea in jurul datei de 14 februarie.
Nu doar acest amanunt a transformat aceste pasari in simbol al dragostei, ci faptul ca perechea aleasa este pentru toata viata.
Porumbeii sunt astfel un simbol al loialitatii, fidelitatii si iubirii.
Plecand de la acest simbol Agentia Banner a ales ca sigla firmei sa fie reprezentata de doi porumbei si a dezvoltat un serviciu inedit pe piata romaneasca .
La cununia religioasa sunt eliberati 20 - 25 de porumbei iar pe covorul rosu pasesc delicat cateva perechi de porumbei albi voltati ce intampina mirii proaspat casatoriti in fata lui Dumnezeu. Atat fotograful, cat si cameramanul vor putea imortaliza acest moment. Un serviciu unic care are un efect spectaculos asupra invitatilor si care da un aer de romantism nuntii dumneavoastra. Porumbeii sunt o alternativa clasica la eliberarea unor baloane, aruncarea cu orez sau petale de flori. Ei reprezinta iubirea si uniunea mirelui si a miresei si adauga inca un moment de neuitat a ceremoniei de nunta.
Astfel acest serviciu este ca o urare ce o facem mirilor sa se iubeasca si sa ramana toata viata impreuna .
Columba Patefacta
In cerul austral, la mica distanta de Cainele Mare,a fost identificata o constelatie a Columbei sau a Prescurii.
Cei care au vorbit printre primii despre Porumbita fusesera, cum e si firesc, egiptenii, inca din stravechile Hieroglyphica ale lui Horapollon. Printre multe alte lucruri aceasta vietuitoare era considerata cea mai pura dintre toate, asa incat daca vreo boala ajungea sa intineze oameni si lucruri, ramaneau neatinsi de ea numai aceia care mancasera doar porumbei. Fapt ce ar trebui sa fie de la sine inteles, din moment ce aceasta vietate e singura dintre toate care-i lipsita de fiere (adica de veninul pe care alte animale al au lipit de ficat).
Pliniu spunea,
Ca daca un porumbel se imbolnaveste, rupe o foaie de laur si se vindeca cu ea. Iar daca laurul e dafinul, iar dafinul e Daphne, santem lamuriti.
Pe cand toate celelalte animale au un anotimp anume pentru dragoste, nu exista timp al anului in care porumbelul sa nu sarute porumbita.
Apuleius,
dar si altii inaintea lui, povestesc despre carul Venerei ca era tras de porumbite albe ca zapada, numite tocmai de aceea pasarile lui Venus, pentru lascivitatea lor neanfranata. Altii amintesc ca Grecii ii zic turturelei Peristera, deoarece in turturea a fost prefacuta, de catre invidiosul Eros, nimfa Peristera, foarte indragita de Venus care o ajutase sa-l invinga intr-o intrecere de-a cine aduna mai multe flori.
Elianus,
Spune ca porumbeii au fost consacrati Venerei pentru ca pe muntele Erice din Sicilia avea loc o sarbatoare cand zeita trecea pe deasupra Libiei; in ziua aceea, peste toata Sicilia, nu se mai vedeau porumbei, pentru ca toti trecusera marea ca sa se duca sa faca alai zeitei.Insa la noua zile dupa aceea pe coastele Libiei sosea in Trinacria o porumbita rosie ca focul, asa cum spune Anacreon (si va rog sa luati aminte la culoarea asta); si era insasi Venus, care se numea chiar cea Purpurie, iar in urma ei venea multimea celorlalti porumbei.
Tot Elianus ne povesteste despre o fata ce se numea Phytia pe care Zeus a iubit-o si a transformat-o in porumbita.
Asirienii,
O reprezentau pe Semiramida sub forma de porumbita, iar Semiramida a fost crescuta de porumbite, si apoi schimbata in porumbita. Stim cu totii ca era o femeie, atat de frumoasa, incat Scaurobates, regele indienilor, fusese cuprins de o dragoste disperata pentru ea, care era concubina regelui Asiriei.
Cu toate astea porumbeii sant ceva mai mult si ceva mai de soi decat orice Semiramida, si-i indragim foarte mult pentru ca au o alta caracteristica, foarte duioasa, ca in loc sa cante, plang, sau gem, ca si cum atata patima satisfacuta nu le-ar tine niciodata de sat.
Faptul ca aceste pasari se saruta si-s atat de tanjitoare, iar asta-i o frumoasa contradictie ce individualizeaza porumbelul, este si dovada ca-s foarte fidele, si de-aceea sunt, totodata si simbolul castitatii, cel putin in sensul fidelitatii conjugale.
Pliniu,
Desi sant foarte dragastoase, au un mare simt al pudorii si nu cunosc adulterul. Despre fidelitatea lor conjugala sant martori atat paganul de Propertiu, cat si Tertullian.
Se spune, ca in rare cazuri in care banuiesc adulterul, barbatusii devin despotici, glasul lor e plin de jale, iar loviturile pe care le dau cu ciocul sant crude. Dar imediat dupa asta, ca sa-si rascumpere vina, barbatul ii face curte femeii, si o aduleaza invartindu-se repede in juru-i.
Ideea e aceasta, ca gelozia nebuna starneste iubirea, iar iubirea o noua fidelitate si iar se saruta fara oprire si-n orice anotimp.
Fidelitatea,
Si dupa moarte, pentru ca odata ce-si pierd perechea, aceste pasari nu se mai unesc niciodata cu altele.
Turtureaua fusese deci aleasa ca simbol al acestei vaduvii.
Origene,
Spunea: lascive sau nu, devotiunea asta in iubire transforma turturelele intr-un simbol al caritatii.
Sfantul Ciprian,
Spune ca Duhul Sfint vine asupra noastra in chip de porumbel, si pentru faptul ca asta vietate nu numai ca-i lipsita de fiere, dar nici nu zgarie cu ghearele, nu musca, ii este firesc sa iubeasca locuintele oamenilor, nu cunoaste decat o singura casa, isi hraneste proprii pui si isi petrece viata intr-o conversatie continua,intretinandu-se cu perechea ei in armonie.
Dupa cum, toate popoarele au considerat vazduhul ca fiind foarte nobil, au cinstit turtureaua care zboara mai sus decat celelalte pasari, si care totusi se-ntoarce mereu credincioasa la propriu-i cuib. Lucru pe care-l face desigur si randuneaua, dar nimeni n-a reusit sa o faca prietena spitei noastre si s-o domesticeasca,in timp ce pe porumbel, da.
Sfantul Vasile,
Spune de pilda ca crescatorii de porumbei stropeau un porumbel cu un balsam inmiresmat, iar ceilalti porumbei, atrasi de el,il urmau pe acela in numar mare.
Biblia,
Spune, fiti prevazatori ca serpii si neprefacuti ca porumbelu!.
Homer, Ovidiu si Virgiliu,
Alt motiv de incantare este acea trepiditas a porumbelului: numele lui grecesc, treron, provine cu siguranta din treo, "fug tremurand". O spun Homer, Ovidiu si Virgiliu ("Tematori ca porumbeii pe cand ploua cu galeata") si sa nu uitam ca porumbeii traiesc permanent cu frica de uliu, sau, si mai rau, de vultur.
Psalmul 55,
invoca: "De-as avea aripi ca porumbelul... as scapa cu fuga!"
Evreii,
Spuneau ca porumbeii si turturelele sant pasarile cele mai prigonite, si de aceea sant demne de altar, pentru ca-i mai bine sa fii prigonit decat prigonitor. In ebraica porumbel se zice tore, ce aminteste de Torah, care-i chiar Biblia Evreilor, carte sacra, origine a oricarei revelatii.
Epifanie,
Epifanie zice ca columba nu se fereste niciodata de a cadea prada, iar Augustin repeta ca nu numai ca n-o face cu animale foarte mari carora nu li se poate opune, dar nici macar cu vrabiile.
Porumbelului si simbol mistic Potopului, si cu rolul jucat de aceasta pasare in vestirea pacii si a vremii bune, precum si a uscaturilor noi, ivite din ape.
Ce aflam despre porumbel din evanghelia lui Ioan: "Am vazut cerurile deschizandu-se si pe Sfantul Duh coborand din cer in chip de porumbel".
Se credea de altfel ca porumbeii indeplineau slujba de oracol in templul lui Joe, in care el raspundea prin gura lor. Apoi unul dintre acesti porumbei zburase pana la templul lui Amon, iar altul la cel din Delphi, fapt din care reiese de ce si Egiptenii, ca si Grecii, istorisesc aceleasi adevaruri, chiar daca ascunse in valuri obscure.
Porumbelul isi smulge penele ca sa faca cuibul mai moale pentru puii sai;porumbelul straluceste cand se analta catre soare si zboara totdeauna cu o aripa stransa ca sa nu oboseasca prea tare.
Fara porumbel, nu-i nici o revelatie!